Boerenpaté

Ingrediënten:
300 gr. varkensvlees (gemalen) 1 patepotje/vuurvaste schaal
400 gr. Lever ( gemalen) met deksel.
1 ui 1 braadslede/vuurvaste lage bak.
2 tenen knoflook ( geperst)
1 knoflook teentje in dunnen plakjes gesneden.
1 zakje vanillesuiker
peper
Zout ( iets niet teveel zelf heb ik er geen zout in gedaan)
kruiden die je zelf lekker vind.
verse bieslook.
2 eieren
40 gr. Bloem
handje gehakte noten. ( combineer erop los)
Plakjes champignons( handje of zo)
1 ons uitgebakken spekjes zonder vet.
1 ons mager spek in plakken.

Vraag aan de slager of hij je vlees wil malen of doe het zelf thuis in de vleesmolen.
Doe alle ingrediënten, behalve de plakjes mager spek, in een kom en vermeng het. Ik geef toe, het is een drap, maar het resultaat....daar zal je van opkijken.Willem vroeg of ik het : geproefd"had...de schat......nee dus, kruiden enz. moet je echt op gevoel doen.
beleed de pot met plakjes spek en laat ze over de rand hangen zodat je straks de paté an toe dekken.Nadat je de pot hebt bekleed stort je de paté/vlees massa erin. Dek het toe met de kleine lapjes spek die over de rand hangen. Een paar laurier blaadjes erop en voor de sier ook een paar jeneverbessen. Deksel erop en laat het rusten in de koelkast. Ongeveer een uur.
Kook water.
Verwarm de oven op ongeveer 170/180 graden.
Zet nu de schaal met paté in een bak, bv een braadslede.
Schenk het kokende water erbij, in de braadslede natuurlijk niet in de pot met paté. Vul de braadslede of andere bak voor 3/4 deel( au bain marie) Oven dicht en instellen.
Bak de paté in ongeveer 90 min. gaar. Kijk hoe hij eruit ziet...is hij mooi bruin etc.
Laat de paté langzaam afkoelen. Haal de paté uit de braadslede, pas op HEET!!!!.
Nu is het zaak de paté zeker 2 tot 3 dagen met rust te laten. Ik begrijp dat dat moeilijk is maar geloof mij...het moet echt!!
De paté in plakken snijden en indien gewenst invriezen.
Serveer de paté met een lekkere cranberry saus als voorgerecht.......
Of met een plakje mango
Of op een toastje.......
Of gewoon zo......

Maar pas op....je gasten zullen steeds weer naar je terug keren "omdat het zo lekker was"....