Boeuf bourgignon

Boeuf Bourgignon recept van Loes uit de VU Amsterdam 1991
Een mooi recept om voor een drukke dag alvast klaar te maken. Of wanneer je gezellig bij je visite wil zitten.

Benodigdheden voor 4 personen.

1 ons mager spek/gerookte spekblokjes
500 gr runderstooflappen
2 uien
1/2 teentjes knoflook
50 gram boter
50 gram bloem
2½ dl rode wijn ( geen azijn wijn maar goede wijn)
halve liter bouillon ( van een blokje)
snufje peper
1 blaadje laurier/ snufje kruidnagel
1 plak ham van een ons
250 gram gesneden champignons.


Maak de basis van dit recept een dag van tevoren. De Boeuf moet een nachtje overstaan.

Bak in een juspan, zonder boter, de spek uit.
Bak daarna het in stukjes gesneden vlees bruin.
Voeg er 50 gram boter aan toe en laat het rustig smelten.
Voeg ook de 2 gesnipperde uien en uitgeperste knoflookteen er aan toe.
Voeg de bloem erbij en roer het door.
Schenk al roerend de wijn erbij. Is het te dik? doe er dan bouillon bij en zorg dat het goede substantie krijgt. Dit moet je echt op gevoel doen.
Nu alles lekker zeker 3 uur laten trekken. Roer het af en toe om. Pas op dat het niet aanbrandt.
Voeg de kruiden toe. Wees voorzichtig met evt. zout.

Na 3 uur sudderen de pan op een "veilige plaats" zetten. ( voor katten en andere huisdieren)

Voor het opdienen.
In een koekenpan, met een weinig vloeibare margarine, de champignons en de in stukjes gesneden ham bakken.
Warm de boeuf op en doe de ham en champignons erbij.....

Kaarsje op tafel...lekker wijntje erbij.....

Je kan dit gerecht serveren met krielaardappels, rijst ect.
Serveer er een frissen salade bij.

Als dessert

Bv. een ijsje met vruchten
Eet smakelijk.
Karin.


Geen opmerkingen: